Besparen: 5 gouden tips
Veel mensen zeggen: “Een kind kost een huis!”. Dat klopt, kinderen zijn duur. Voor LGBTQ+-ouders komen daar ook nog eens kosten van een voorproces bij. Kosten die traditionele gezinnen (meestal) niet hoeven te maken. En het leven wordt alsmaar duurder. Dus besparen is een hot topic geworden!
In 2017 wisten we het: wij willen starten met ons gezin. Aanvankelijk zijn we begonnen met wat speurwerk naar een geschikte donor in onze eigen omgeving, maar helaas zonder succes. Dus hup, wij naar een Belgisch ziekenhuis voor een zakje zaad. Voor ons was kunstmatige inseminatie met een anonieme donor dé manier om onze droom werkelijkheid te laten worden. Voor zes rietjes sperma legden we toen (graag) 3.000 euro neer. Daarbij kwamen ook nog eens ontzettend veel dokterskosten, echo’s en bloedonderzoeken bij. Nog voor we effectief zwanger waren! Voor andere LGBTQ+-ouder kunnen die kosten nog hoger oplopen, als je bijvoorbeeld richting (buitenlandse) draagmoederschap gaat.
Zowel regenbooggezinnen als niet-regenbooggezinnen zijn het erover eens: kinderen zijn kostelijk. Zoveel liefde dat je van hen krijgt. Maar laten we eerlijk zijn; niet goed voor je portemonnee. Daarnaast wordt het leven alsmaar duurder. De energie- en boodschappen prijzen rijzen momenteel (herfst 2022) de pan uit. Aan de kosten van een voorproces kan ik spijtig genoeg niets veranderen. Maar in deze blog geef ik graag 5 tips over hoe je als ouder kan besparen in het dagdagelijkse leven.
Tip 1: Koop tweedehands om te besparen
Het klinkt zo eenvoudig, maar het kan je ontzettend veel geld besparen. Je kan het niet zo gek bedenken of je kan het weedehands vinden. Kledij, wandelwagens, kindermeubelen … Vaak nog in goede staat, want kinderen groeien nu eenmaal snel uit die zaken. Voor minder dan de helft van de originele prijs. Iets minder bekend, maar ook heel leuk: speelgoed ruilen onder andere ouders. Vaak heb je vrienden of familie in je omgeving met kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd: ruil away! Je maakt elkaar er nog eens blij mee. Check ook zeker of er zoiets als een spelotheek of fietsbibliotheek bestaat in jouw buurt.
Tip 2: Verkoop je eigen spullen tweedehands
Zelf heb ik al aardig kunnen verkopen via Vinted en Facebook Marketplace. Ok, er zitten ook heel wat scammers bij waarvan je haren rechtop gaan staan, maar het werkt echt goed. Goede belichte foto’s en een degelijke prijs (overdrijf niet), zijn een must. Een extra tip: prijs het artikel net wat hoger dan je het effectief zou willen verkopen. Mensen doen graag een koopje en bieden graag af. Is er iemand geïnteresseerd, dan kan je die persoon zelf een lager bod voorstellen (zelfs 50 cent kan hierbij helpen!). Zij hebben het gevoel een koopje te doen en jij bent van je spullen af! Rangschik je artikelen ook wat per leeftijd of maat in jouw account. Dat maakt het overzichtelijker voor je koper.
Tip 3: Maak een weekmenu
Met twee jonge kinderen én veel slapeloze nachten hadden we vroeger weinig structuur. Dagelijks lag de klassieke vraag op tafel: “Wat eten we vandaag?” Gek werd ik ervan. We gingen vaak naar de winkel en dan laat je je toch weer verleiden door die lekkere koeken of andere extra’s. Al een tijdje maken we nu een weekmenu: elke zaterdag bepalen we samen wat er die week op de borden terechtkomt. Aan de hand van een boodschappenlijstje (waar je je dan ook strikt aan houdt) haal je alles in huis wat je nodig hebt. Geen stress meer ‘s avonds én budgetvriendelijk. Andere tips om in je achterhoofd te houden: doe je boodschappen in 1 winkel, stap zoveel mogelijk af van A-merken, koop in grotere verpakkingen en laat je niet verleiden door aanbiedingen. Gebruik aanbiedingen juist in je voordeel. Zijn de tomaten in afslag? Probeer deze dan 2 tot 3x in je weekmenu te verwerken zodat je extra profiteert van die korting. Dit betekent dat je dus even op voorhand de folder van de winkel bekijkt en daarop je weekmenu gaat afstemmen. Het weekmenu noteren wij dan op de familieplanner die aan de muur hangt zodat we er niet snel van afwijken. Door deze handige tips kunnen we extra besparen op boodschappenkosten.
Tip 4: Neem je abonnementen onder de loep
Heb je echt al die abonnementen nodig? Heb je een fitness-abonnement, maar heb je al maanden geen voet meer binnen gezet? Zeg dit abonnement dan op. Zelf hebben we recent televisie opgezegd en hebben we nu enkel nog een internetabonnement. Dit scheelt ons 30 euro per maand oftewel 360 euro per jaar. Ook kregen we 50 euro terug bij het inleveren van de digicorder. Neem je maandelijkse vaste lasten dus eens grondig onder de loep, het zou je heel wat geld kunnen besparen. Hieronder vallen ook abonnementen voor gsm’s, apps, tijdschriften, streamingdiensten, verzekeringen, …
Tip 5: Neem zelf snacks en drinken mee om te besparen
Kinderen worden zeer lastig als ze honger hebben. “Hangry kids” wordt dit ook wel genoemd (samenvoegsel van hungry en angry). Ga ik op uitstap, dan sjouw ik altijd heel wat eten en drinken mee. Gelukkig heb ik momenteel nog een buggy waarin alles gepropt kan worden. Hiermee maken we dan een gezellige picknick. Voor de kids kunnen de duurzame camelbaks niet ontbreken. En in de mepal brooddozen doen we -naast de boterhammen- ook lekkere snacks erbij (kaasjes, worstjes, komkommer, tomaatjes, …). En ga je op stap met een andere familie? Ze zullen je dankbaar zijn dat je iets lekers mee hebt. Want niemand wil een hangry child.
Maak gebruik van deze bespaartips waardoor je weer wat meer financiële ruimte krijgt. Je kan weer sparen voor je kinderen voor later. Of nu leuke uitstapjes met je gezin doen. Want samen herinneringen maken is onbetaalbaar. Of een leuk kinderboek kopen over LGBTQ+ gezinnen!
Heb je zelf nog concrete tips? Laat het in de comments weten!
* Deze blogpost bevat affiliate links. Door jouw aankoop via bol.com ontvang ik een kleine vergoeding waarmee ik deze website kan onderhouden. Voor jou zijn er geen extra kosten aan verbonden.