“Polyamorie maakte mijn gezin compleet”
Anja (37, vrouw) is getrouwd met Anne (39, man). Maar Anja heeft ook een relatie met Soraya (28, vrouw). Anja en Anne zijn al 17 jaar samen en hebben drie kinderen. Anja en Soraya hebben reeds 3 jaar een relatie. Ondanks dat Anne geen liefdesrelatie heeft met Soraya, heeft hij wel geholpen Soraya’s kinderwens te vervullen. Hij besloot immers donor voor haar te zijn. In de zomer van 2022 heeft dit gezin dus nog een vierde baby kunnen verwelkomen. Door polyamorie is hun gezin nu compleet! Maar wat betekent polyamorie juist? Polyamorie betekent dat je in staat bent om meer dan één intieme (fysieke of romantische) relatie tegelijkertijd aan te gaan. Het ethische aspect hierin is erg belangrijk: toestemming van alle betrokken personen is cruciaal. In de situatie van Anja: voordat Anja een relatie begon met Soraya, heeft ze dit opengetrokken met haar man, Anne.
Polyamorie is niet gemakkelijk. In onze maatschappij wordt monogamie als dé norm aanzien. Het hebben van meerdere ethische relaties wordt moeilijk tot niet aanvaard. Ook in films, boeken en tv-series wordt de zoektocht naar die ene ware liefde verheerlijkt. Door de media wordt het idee dus bekrachtigd dat er maar één geliefde kan en mag zijn. Bovendien is polyamorie niet voor doetjes. Er komen veel moeilijke emoties boven drijven, zoals jaloezie of onzekerheid. Ook Anja, de verbindende factor in dit gezin, werd geconfronteerd met deze moeilijkheden. In dit artikel brengt zij haar verhaal.
Eerste stappen binnen polyamorie
Hoe is polyamorie bij jou en jouw man ter sprake gekomen?
“Het is een hele zoektocht geweest, dat kan ik je vertellen. Soraya kende ik al langer als een goede vriendin, maar opeens begon ik vlinders in mijn buik te krijgen voor haar. Was ik dan verliefd op een vrouw? Wat kon ik hiermee? Zou het overgaan? Vanaf het eerste moment dat ik gevoelens voor haar had, heb ik dit eerlijk besproken met mijn man. Het gebeurde tijdens een avondje stappen met Soraya. Ik dacht dus dat het misschien wel zou komen door de borreltjes die we hadden gedronken. Mijn man dacht dit ook. Ik legde het ‘’voorval’’ dan ook maar weer naast mij neer. Tot een half jaar later ik weer een vlaag van gevoelens kreeg toen Soraya en ik een avondje uit eten gingen. Ook dit moment deelde ik met mijn man. De momenten van vlinders in mijn buik kwamen opeens vaker en regelmatiger. In eerste instantie heb ik deze gevoelens niet met Soraya gedeeld. Ik wilde eerst voor mezelf uitmaken wat het nu precies was. Ik moest ook mezelf weer een beetje opnieuw ontdekken. Ik kon gewoon verliefd worden op een vrouw… En tegelijkertijd ook van mijn man houden. Dat waren twee nieuwe dingen voor mij. Pas na een aantal jaar, echt waar een aantal jaar(!), heb ik het gedeeld met Soraya. Gelukkig waren de gevoelens wederzijds.
Dat waren onze eerste stapjes binnen polyamorie. Maar het is een hobbelig parcours geweest. Want ook voor Anne was het schrikken. Anne zag dat Soraya en ik echt gek op elkaar waren. Als we elkaar aankeken, zag hij liefde. Toen begon Anne ook plots jaloezie te ontwikkelen. Voor mijn relatie met Soraya was daar nooit sprake van geweest. Toen ik merkte dat ik ook gevoelens kon hebben voor vrouwen, besloten Anne en ik in therapie te gaan om ons in dit proces te ondersteunen. We waren dus al enkele jaren in therapie voor mijn relatie met Soraya startte. Nadat Soraya en ik dan echt een relatie kregen, ging zij ook mee naar de gesprekken. Daar waar we eerst met z’n tweeën zaten, kwamen we nu met z’n drieën binnen wandelen. We bespraken onze twijfels en gevoelens met onze therapeut. We namen de situatie dus heel erg serieus. De buitenwereld denkt vaak dat het of een makkelijk proces is geweest of dat het allemaal impulsief is gegaan. Maar dat is zeker niet het geval. Het was een proces met veel emoties, vaak met een lach én een traan! We hebben dus veel gepraat samen. Ieder van ons heeft open en eerlijk zijn gevoelens op tafel gezwierd.”
Unieke gezinsstructuur
Op de foto’s zien we jullie stralen, echt een prachtig gezin. Hoe ziet jullie gezinssamenstelling er concreet uit?
“Mijn man en ik hebben een liefdesrelatie, maar mijn vriendin en ik ook. Ondanks dat mijn vriendin en mijn man geen fysieke intieme relatie hebben, houden zij wel erg veel van elkaar. Het zijn beste maatjes en meer. Niet het ”meer” op seksueel vlak, maar op het gebied van vriendschap en liefde. Ze betekenen veel voor elkaar. Daarom hebben ze besloten om samen, biologische gezien, een kindje op de wereld te zetten. Zij geven zelf wel aan: “Anja, zonder jou was er geen baby geweest. Dus ondanks dat jij geen bloedverwant van hem bent, ben je ook zijn mama.” Voor de buitenwereld is dat wel wennen: twee romantische relaties in één gezin én een kindje van twee niet-romantische partners. Maar wij zijn perfect gelukkig samen!”
Drie ouders? Dat klinkt enerzijds heel gemakkelijk, maar tegelijkertijd ook heel erg moeilijk. Welke rol spelen jullie in elkaars leven en hoe werken jullie samen als polyamoreus gezin?
“Al voor de geboorte van Vygo woonde we al met zijn allen samen in één huis. Dit ging heel erg goed. Soraya is echt een geweldig moeder voor onze kinderen. Iedereen onder één dak is heerlijk. Ook de opvoeding van de kinderen gebeurt veelal samen. De kinderen weten precies wat ze moeten vragen, wanneer en aan wie. Natuurlijk proberen ze dat wel in hun eigen voordeel uit te spelen ;-). Sinds een half jaar is onze stoere Vygo er. Soraya en Anne hebben biologische gezien samen een kindje verwekt, maar we zien ons allemaal als ouder. Omdat Soraya en ik een liefdesrelatie hebben, voelde samen een kindje krijgen als een hele mooie uiting van onze liefde voor elkaar. Maar met twee vrouwen is dat natuurlijk moeilijk. Heel even hebben we nog gedacht aan een donor. Maar onze beste donor is toch Anne. Het zou de cirkel compleet maken. Onze kinderen zouden er een halfbroertje of zusje bij krijgen. Polyamorie speelde hierbij dus in onze voordeel. Soraya en Anne kenden elkaar al heel erg goed en vertrouwden elkaar 100%. We hebben het dan ook zelf gedaan. Door middel van een spuitje heb ik Anne’s zaad ingebracht bij Soraya. In theorie is het allemaal heel gemakkelijk gegaan. In de praktijk kwamen er toch onverwacht best wel moeilijke emoties naar boven. Ook jaloezie kwam het hoekje om kijken. De dag nadat ik het zaad had ingebracht, voelde het alsof Anne en Soraya met elkaar naar bed waren geweest. Anne en Soraya waren zelf dol enthousiast en wilde onmiddellijk een nieuwe poging ondernemen. Maar ik wilde liever even een adempauze om mijn emoties te laten landen. We hebben het toen niet meer geprobeerd. Maar het was ook niet meer nodig want Soraya was in verwachting! Dit was eerst schrikken. Zo snel? Hebben we er wel goed aangedaan? Verschillende gedachten schoten door mijn hoofd. Het was wel duidelijk, het moest even landen.“
Polyamorie en zwangerschap
Hoe heb je de zwangerschap en bevalling ervaren? Wetende dat je wel de verbindende factor was, maar anderzijds ook niet biologisch verwant was met de baby?
“Dat ging echt met ups en downs. Alle drie hadden we ons eigen proces. Alle afspraken bij de verloskundige hebben we samen met ons drieën gedaan. Dat was heel erg fijn. Maar niet altijd makkelijk. De ene keer liep ik stralend de deur uit en keek Anne sip. ”Vandaag voelde het alsof ik alleen maar een donor was”. Een andere keer liep ik sip de deur uit en zei ik: ”Ik ben helemaal niks van dit kindje. Dit is jullie kind en niet van mij!”. Vaak stonden we dan bij het ziekenhuis op het parkeerterrein nog even na te praten of letterlijk na te snotteren. Zo zaten Anne en ik een keer bij de verloskundige naast elkaar helemaal blij naar de echo’s te kijken. Dit voelde dan weer naar voor Soraya omdat het voor haar aanvoelde alsof zij onze draagmoeder was. Wat ons hierin geholpen heeft? Blijven praten met elkaar. Alles wat je voelt of denkt, openlijk met elkaar delen. Zo konden we elkaar doorheen dit proces trekken.”
Wat zijn voor jou de voordelen van het opvoeden van een kind in een polyamoreus gezin?
“Het is sowieso heel gezellig! Onze Vygo krijgt veel aandacht! Maar de oudere kinderen vinden het zelf ook erg schattig, zo een klein broertje in huis. Vygo zorgt voor verbinding. Daarnaast is hij altijd blij. Als je eens een rotdag hebt hoef je alleen maar naar hem te kijken en maakt het je dag weer goed. Daarnaast kunnen we de opvoeding ook verdelen over ons drieën. Als er iemand een keer moe is, kunnen we afspreken om de taken anders te verdelen en kan die persoon even bijtanken. Nu we het verdelen geniet ik persoonlijk nog meer van Vygo. Er is meer energie en rust met ons drieën. Met drie een kind opvoeden voelt echt zoveel lichter dan een kind opvoeden met twee in een traditioneel gezin. Polyamorie heeft zeker ook zijn voordelen!”
Uitdagingen voor dit gezin
Wat zijn de uitdagingen van deze gezinssamenstelling? Hoe gaan jullie om met deze uitdagingen?
“Voor onze oudste dochter (12) is het niet altijd gemakkelijk geweest. Soms heeft ze het er nog moeilijk mee. Ze geniet van het gezin, maar maakt zich tegelijkertijd ook zorgen wat anderen ervan denken. Gevoelens van schaamte kunnen naar boven komen. We proberen haar zoveel mogelijk mee te geven dat haar gevoel er mag zijn. Maar die van ons ook. We houden er rekening mee, zoveel we kunnen. Maar we proberen haar ook mee te geven dat je nooit voor iedereen goed kan doen. Er zullen mensen zijn die het heel mooi vinden, maar er zullen ook mensen zijn die het helemaal niks vinden. Je kan nooit voor iedereen goed doen. We praten veel hierover en waar nodig proberen we het ook luchtig te houden met humor. Dat scheelt een hoop. Onze oudste zoon (14) is heel rationeel en kijkt er dan ook nuchter naar. Hij heeft er nooit een geheim van gemaakt op school of bij zijn vrienden. Zijn motto? Dat we nog lang en gelukkig mogen samen leven! Onze jongste dochter (9) weet niet beter. Zij heeft twee mama’s. Als ze ons roept, antwoorden er soms twee mama’s tegelijkertijd met “Ja? Wat is er?”. Dit zorgt vaak voor grappige situaties als we samen uit eten gaan. Stiekem vinden wij dit heel grappig!“
Wat zijn de reacties van vrienden en familie op jullie uniek verhaal?
“Zowel bij Soraya als bij mezelf zijn er ‘vrienden’ geweest die het maar vreemd vonden en er niet aan konden wennen. Ach, achteraf weet je dat dit geen ware vrienden waren. Anne zijn vrienden hebben er nooit een punt van gemaakt. Eerder nieuwsgierig naar hoe het er dan precies aan toe gaat. Natuurlijk doelen zij dan op het seksuele gebied. Maar Anne is een man die nooit het achterste van zijn tong laat zien, dus wimpelt hij het vaak af met een lach. Wel grappig, want dé vraag “doen jullie het met z’n drieën?”, wordt daardoor niet rechtstreeks beantwoord.
Anne heeft geen open band met zijn familie. Een mening zullen ze vast en zeker hebben. Alleen wordt dit stilgezwegen. Zelf leeft mijn moeder niet meer en mijn vader is een vrije man. Hij vind het prima allemaal. Soraya haar ouders hebben in het begin wel even moeten wennen. Maar inmiddels is dit allemaal goed gekomen. Haar ouders zijn echte lieverds en die vervullen een echte opa en oma rol voor alle kinderen. We horen ze nooit mopperen over de situatie en Vygo is hierin een verbindende factor. Maar ook de andere kinderen worden nooit vergeten. Ons gezin is compleet nu en dit voelt zo fijn! Ons doel is om heel oud met elkaar te worden, hopelijk in goede gezondheid. En dat we nog heel veel mooie momenten met elkaar mogen meemaken. Wij voelen ons ontzettend dankbaar!”
Hoe kijk jij zelf naar polyamorie? Kan jij meerdere mensen tegelijk liefhebben? Hoe zou jij omgaan met jaloezie en onzekerheid als jouw partner polyamoureus blijkt? Laat het weten in de reacties.
Misschien wil je wel meer weten over polyamorie? Het boek “De integere slet” is dan een must-have in jouw bibliotheek.
Ook het boek “Ik hou van jou en jou en jou” van Nathalie Cardinaels is zeer interessant.
Tot slot is het boek “Polyamorie, hoe meer liefde, hoe meer vreugd” van Sofie van Waeyenberghe ook een sterke aanrader!
Benieuwd naar andere unieke gezinsverhalen, zoals een kinderwens door draagmoederschap in vervulling laten gaan? Lees het hier!
* Deze blogpost bevat affiliate links. Door jouw aankoop via bol.com ontvang ik een kleine vergoeding waarmee ik deze website kan onderhouden. Voor jou zijn er geen extra kosten aan verbonden.
Geweldig! 🙂