Vier feiten die je kracht geven als LGBTQ+ ouder!

Vier feiten die je kracht geven als LGBTQ+ ouder!

Hoe kan ik mijn kinderen alle kansen in de wereld geven? Hoe kan ik hen helpen uitgroeien tot prachtige volwassenen? Moet ik als LGBTQ+-ouder specifiek aandacht hebben voor bepaalde zaken in de ontwikkeling van mijn kind? Die vragen spoken regelmatig door mijn hoofd. Onzekerheid neemt wel eens de bovenhand. Doe ik het wel goed als (LGBTQ+)ouder? Wanneer dat negatieve stemmetje begint, mijn hoofd volpropt met twijfels, voel ik de onzekerheid opkomen. Daarom ben ik voor mezelf én voor jou op zoek gegaan naar enkele interessante feiten. Feiten die ons kracht geven, die een duwtje in de rug geven. Woorden die ons kunnen aanmoedigen als LGBTQ+-ouder. Want weet: je doet het écht goed. Ben je benieuwd naar deze feiten? Lees het hieronder.

Feit 1: jouw kind heeft evenveel kans op geluk

Kinderen uit regenbooggezinnen zijn even gelukkig als kinderen uit niet-regenbooggezinnen.

Onze kinderen groeien op met twee mama’s, maar zonder vader. Vaak vraag ik me af welke impact dit zal hebben op hun welzijn. Daar zijn die bekommernissen weer. De angst hen kansen op geluk te ontnemen, grijpt me bij de keel. Toch blijkt uit onderzoek dat kinderen uit LGBTQ+-gezinnen even gelukkig zijn als kinderen uit hetero-gezinnen. Hoe dan? Omdat holebi+-ouders vaak anticiperen op mogelijke negatieve situaties op het pad van hun kind. LGBTQ+ ouders zorgen ervoor dat hun kinderen gewapend zijn tegen stigmatisering en discriminatie, dat ze stevig in hun schoenen staan. In hun opvoeding gaan zij hier heel bewust mee om. Het stelt me gerust dat onze kinderen gelukkig kunnen worden in deze (soms harde) wereld in onze specifieke gezinsvorm. We doen hen niets tekort. Wil je als ouder jouw kinderen helpen in het versterken van hun zelfvertrouwen? Lees dan ook dit artikel over positieve affirmaties op deze blog.

Feit 2: jullie staan er niet alleen voor

In Nederland groeien ongeveer 25.000 kinderen op in regenbooggezinnen.

25.000 Nederlandse kinderen in holebi+ gezinnen? Dat is een mooi aantal! Zowel jij (als LGBTQ+ ouder) als jouw kinderen staan er dus niet alleen voor. Omring jezelf met andere roze ouders. Spreek hen aan op de speelplaats. Bouw voor jezelf en jouw kinderen die veilige community op. Onze vriendenkring bestaat uit verschillende LGBTQ+-ouders. Automatisch voel je een bepaalde verbondenheid onder elkaar. We weten allemaal wat we hebben meegemaakt om die mini-mensjes op de wereld te zetten. Het is ook fijn dat onze kinderen opgroeien met andere donorkinderen waarmee ze zich kunnen identificeren. Ze staan niet alleen op de wereld. Er staan mensen rond hen die écht begrijpen waarmee ze worstelen. Daarnaast gaan onze kinderen ook naar een kleinschalige Freinetschool die openstaat voor diversiteit. Een tijdje geleden ging het in de klas van onze oudste zoon over conceptie en baby’s. Spontaan nam zijn leerkracht er een boekje bij over twee mama’s die zwanger werden via kunstmatige inseminatie. Heerlijk vind ik die inclusie! Dat netwerk is zo belangrijk voor jou én jouw kind!

Artikel feiten: moeder aan zee met zoon in armen

Feit 3: love is love in België en Nederland

Na Nederland stelde België als tweede land ter wereld het huwelijk open voor mensen van hetzelfde geslacht.

Het is surreëel om te denken dat het een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht nog maar sinds 2001 (Nederland) en 2003 (België) mogelijk is. Voor mij lijkt dit een vanzelfsprekendheid, maar dat is het heel lang niet geweest. Ik mág getrouwd zijn met de vrouw van mijn leven en ik mág de rest van mijn leven met haar delen. Eventjes moet ik mezelf daaraan herinneren dat dat een voorrecht is. En ook mijn kind kan opgroeien in een land waarbij het mag en kan houden van wie het wil. Mooi dat we dit onze kinderen kunnen bieden, want dit is lang onmogelijk geweest. Love is love.

Feit 4: (gedoseerde) onzekerheid doet je groeien

Onzekerheid betekent vaak een gezonde dosis zelfreflectie.

Té veel onzekerheid kan een verlammend effect hebben. Door de sterke twijfels geloof je niet meer in jezelf. Je hebt het gevoel dat je niets waard bent. Hierdoor zit je compleet vast met het opvoeden van je kind. Maar een beetje onzekerheid zorgt er net voor dat je kritisch naar je eigen ouderschapsstijl gaat kijken. Je zoekt nieuwe informatie op over een kindgerelateerd onderwerp omdat je toch niet helemaal zeker van jezelf bent. Je neemt die tip van een mede-ouder positief-kritisch in acht omdat je wel benieuwd bent of het zou werken. En hierin zit net de kracht van een goede ouder. Je leert bij. Je wilt het steeds beter doen als ouder. Maar toch zullen we nog regelmatig tegen de muur lopen. Opvoeden gebeurt altijd met vallen en opstaan, maar daarin schuilt juist het groei-component. Lieve ouder, je bent op de goede weg!

Komt bij jou ook af en toe die onzekerheid als (LGBTQ+)ouder piepen? Heb je iets aan deze feiten gehad? Laat het weten in de reacties!

Artikel feiten: vader geeft een kus op zoon zijn wang

Bronvermelding:

Laat een reactie achter